Categories :

Jak dbać o drewniany blat kuchenny? cz. 1

W polskich kuchniach od lat króluje drewno. Jest to materiał względnie tani i posiadający swój urok. Daje także szerokie możliwości estetyczne.

Z meblami bywa trochę tak jak z użytkowaniem samochodów. Część kierowców dba o lakier, zabezpiecza go, robi regularne przeglądy i często zmienia olej. Są też tacy, którzy biorą się za naprawę, kiedy wszystko się posypie.

Przygotowania

Najpierw skupmy się na tym, co trzeba zrobić przed „uruchomieniem” blatu. Dużo zależy tutaj od typu drewna, które zakupiliśmy. Jeśli było to drewno lakierowane, właściwie możemy użytkować blat od samego początku – jest to niewątpliwa zaleta tego rodzaju zabezpieczenia. Do innych zaliczymy także połysk, jaki daje drewnu.

W wypadku surowego drewna sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Przed użyciem trzeba blat poddać olejowaniu. Specjalny środek wnika w głąb drewna na głębokość nawet kilkunastu milimetrów. Drewno naolejowane jest bardziej odporne na działanie wysokich temperatur.

Czego unikać w kuchni

Lepiej zapobiegać niż naprawiać – mówi wiele osób i nie sposób odmówić im racji. Spójrzmy na krótką listę, która powie nam czego unikać w kuchni.

  • Cięcie bez deski – mówimy często, że to tylko na chwilę, że nie porysujemy blatu, tnąc miękkie jajko. Spójrzmy na to jednak oczami matematyki. Załóżmy, że w czteroosobowej rodzinie raz na dwa tygodnie powstanie jedna rysa (wariant optymistyczny). – daje to ponad 25 rys w roku. Pomnóżmy to na przykład przez 4 lata… Każda szczelina pozwala na lepsze wchłanianie wilgoci przez drewno i niszczy walory estetyczne.
  • Kładzenie kubków i garnków bez podkładek – każdy może się zapomnieć, ale położenie zdjętego prosto z ognia garnka, może skutkować powstaniem ciemnego kółka na powierzchni blatu.
  • Wykorzystywanie blatu niezgodnie z przeznaczeniem – na przykład poprzez wykonywanie na nim drobnych domowych napraw. Używanie lutownicy, noży do papieru bez podkładek może się źle skończyć. Unikajmy także kładzenia i tarcia po blacie wszystkim, co ma chropowata strukturę.

O sposobach konserwacji blatu lakierowanego i blatu olejowanego oraz usuwaniu powstałych zabrudzeń dowiesz się z drugiej części artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *